piatok 26. júna 2015

Makarónky s jahodovým krémom

Moderné a chutné koláčiky, ktoré sa môžu zdať príliš sladké, ak ich však spojíte s tým správnym krémom, získate vyváženú sladko kyslú chuť, ktorú si všetci na vašej párty zamilujú.


Suroviny:

110g mandľovej múky (120g mandlí)
200g práškového cukru
90g bielok (3ks)
30g krupicový cukor
potravinárske farbivo

Krém:
100g masla
vanilkový puding
niekoľko kusov jahôd (čerstvé alebo mrazené), cca 5 - 10
1PL ovocný sirup 
50ml vody/vína
2 PL práškového cukru (alebo aj žiaden)

1. Zohnať mandľovú múku môže vašu peňaženku stáť nejaké tie drobné navyše, preto si vyrábam vlastnú. Stačí mixér so sekáčikovým nástavcom. Vložíte mandle a mixujete. Občas je potrebné zastaviť a zmes premiešať, aby nevzniklo mandľové maslo. Mixujeme asi 2 - 3 minúty (s prestávkami), kým nevznikne jemná múčka. Múčku preosejeme cez sitko a väčšie zvyšky vyhodíme.

2. Mandľovú múku vsypeme do mixéra spolu s práškovým cukrom. Mixujeme asi 3 - 5 minút, občas premiesime. Potom preosejeme cez sitko. Vznikne jemná zmes cukru a mandlí.

3. Bielka je potrebné si vopred oddeliť od žĺtok a v uzatvorenej nádobe nechať odstáť v chladničke asi 3 - 5 dní. Potom bielka vyberieme a necháme pri izbovej teplote, kým si pripravíme mandľovú zmes.

4. Z takto pripravených bielok spravíme sneh. Najskôr necháme na miernych otáčkach, akonáhle sa začnú tvoriť špičky, zvýšime obrátky na vysoké a pridávame postupne kryštálový cukor. Musí nám vzniknúť pevný sladký sneh, pozor, neprešľahať. Keď je sneh už hotový, pridáme do neho farbivo a necháme zmixovať.

5. Do sladkého a zafarbeného snehu postupne vareškou vmiešavame mandľovú zmes. Musí byť jemná a zmiešavať musíme naozaj veľmi postupne a zľahka až kým sa nám úplne nespojí. Pozor - nepremiešať.

6 Hotové cesto si dáme do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie kreslíme koliečka. Dôležité - keď máme hotový plech, pobúchame ním, aby sa z makaroniek uvoľnili bublinky a vznikli pekné plné krúžky.

7. Takto pripravené makarónky necháme 30 - 60 minút pri izbovej teplote schnúť. Na povrchu sa vytvorí pevná škrupinka, ktorá zabezpečí, že počas pečenia sa makarónky nepopraskajú.

8. Pečieme pri teplote 140 - 150° približne 15 - 20 minút. Že sú makarónky hotové vidíme podľa toho, že cesto sa už netrasie a spodky sú pevné.

Správne makarónky majú hladké pevné vrchy a po bokoch korunku.

Krém:

Zmixujeme zmäknuté maslo s cukrom. Jahody podliate trochou vody dáme do hrnca variť. Keď sa zvaria a zmäknú, pridáme v 50ml vody vymiešanú 1PL vanilkového pudingu a uvaríme. Zmiešame a necháme vychladnúť. Môžeme pridať aj trochu bieleho vína. Keď zmes vychladne, môžeme rozmixovať, aby vznikla hladká zmes. Túto potom zmiešame s maslom. Okrem jahôd je možno rovnakým postupom použiť aj čučoriedky, ríbezle či višne. A plníme :)





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára