piatok 26. júna 2015

Čokoládová torta s čerešňami

Čokoláda a čerešne? Úžasná kombinácia. Cesto preliať trochou rumu, potrieť džemom a už si len vychutnávať sladké chvíľky :)

Cesto:
6 ks vajec
6 PL práškového cukru
6 PL polohrubej múky
2 PL kokosu
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor

Plnka:
250ml šľahačky
200g čokolády na varenie
250g masla
2PL práškového cukru

Ostatné:
Rum
Džem (akýkoľvek kyslý, napr. višňový, ríbezľový a pod.)
čerešne

1. Trúbu dáme vyhriať na 180°. Pripravíme si piškótové cesto. Oddelíme bielka od žĺtok. Bielka vyšľaháme spolu s práškovým cukrom, ktorý pridávame postupne, na tuhý sneh. Potom pridáme a na menších obrátkach prišľaháme žĺtka. Na ešte nižších obrátkach zašľaháme polohrubú múku. Múku je potrebné pridávať po lyžiciach, aby sa dobre premiešala. Nakoniec pridáme prášok do pečiva, vanilkový cukor a kokos. Vylejeme do vymastenej a papierom na pečenie vystlanej formy. Dáme piecť na cca 20 - 30minút, skúšame špajdľou, či je cesto hotové.

2. V 250ml smotany na šľahanie si na miernom ohni rozpustíme 200g čokolády. Keď je čokoláda úplne rozpustená, necháme vychladnúť. Zatiaľ si zmäknuté maslo zmiešame s práškovým cukrom (netreba s cukrom preháňať). Vychladnutú čokoládovú zmes zmiešame s maslom. Aby sa vám zmes nezgrcla, odporúčam maslo vymixovať predtým s cukrom v mixéri. Do masla pridávame čokoládovú zmes postupne po troche a vždy dobre vareškou zmiešame. Hotovú plnku necháme v chladničke tak na pol hodinky stuhnúť.

3. Cesto rozdelíme na 3 časti. Spodnú časť pokvapkáme rumom, potrieme džemom a tretinou čokoládovej plnky. Na plnku naukladáme na polovičky rozkrájané a vykôstkované čerešne. Položíme druhý plát cesta, opäť pokvapkáme rumom, potrieme džemom, tretinou plnky a naukladáme čerešne. Navrch položíme tretí plát a celú tortu potrieme zvyšnou plnkou. A zdobíme podľa fantázie, ja som tentokrát zvolila fondant, jedlú krajku a živé kvety :)







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára