nedeľa 21. júna 2015

Višňovo - šľahačková torta





Začína nám horúce leto a najideálnejší recept na toto obdobie podľa mňa predstavuje ľahká višňová torta so šľahačkou.

Suroviny:

Cesto: 6 vajec
           6 PL polohrubej múky (kopcovite)
           6 PL práškového cukru
           1 prášok do pečiva
           1 vanilkový cukor

Plnka: 1 kompót višňový (odkôstkované višne)
            1 vanilkový puding
            1 - 1,5 dcl bieleho vína alebo vody
            500ml šľahačky
            2 stužovače do šľahačky

Cesto: Najskôr si rozdelíme bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom do tuhého snehu na vysokých obrátkach. Na miernejších obrátkach zašľaháme žĺtka. Ak sa dá ešte znížiť stupeň, tak ešte na nižšom vmiešame polohrubú múku, prášok do pečiva a vanilkový cukor. Takto pripravené cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlanej formy a necháme piecť pri teplote 180°. Či je cesto už upečené zistíme, ak do neho vpichneme špajdľu, pokiaľ zostane suchá bez cesta, je cesto už hotové. Pečenie trvá cca okolo 20 minút, ale je lepšie ho kontrolovať, každý máme inú trúbu.
Upečené cesto necháme mimo formy vychladnúť.

Plnka: 1: Višne si oddelíme od šťavy. Potrebujeme 500ml šťavy, ak nemáme, dolejeme bielym vínom, alebo vodou. S vínom je to ale chutnejšie :)
Potom klasickým postupom ako keď pripravujeme puding v 1 dcl šťavy vymiešame pudingový prášok a zvyšok šťavy necháme zovrieť. Za stáleho miešania pridáme šťavu s pudingom a keď začne vrieť, vložíme celé višne a necháme spolu krátku chvíľku prevrieť (tak na minútku). Potom odstavíme a necháme vychladnúť.

Plnka 2: Šľahačku vyšľaháme so stužovačom. Neviem prečo, ale ja musím vždy šľahať samostatne 250ml a 1 stužovač, keď som skúšala naraz 2 stužovače s dvoma šľahačkami, tak sa mi to nepodarilo, hmmm :)

Korpus rozkrájame na 3 časti. Formu si umyjeme a opäť vystelieme papierom na pečenie. Spodný korpus vložíme na dno formy na pečenie. Môžete cesto pokvapkať alkoholom, napr. rumom, je to potom ešte väčšia maškrta, alebo hocakým alkoholom, aký máte doma, použila som aj whisky alebo vodku. Naň navrstvíme šľahačku. Na šľahačku dáme polovicu višňovej vychladnutej masy. Položíme druhý plát cesta, pritlačíme. Postup zopakujeme a položíme posledný plát cesta. Môžeme niečím zaťažiť a necháme v chladničke stuhnúť. Odporúča sa nechať na noc, vyskúšala som aj 6 hodinové tuhnutie a krásne mi torta vyšla.





Zdobenie je už na každom, môžete dookola navrstviť zvyšnú šľahačku, navrch poukladať ovocie podľa chuti a máte hotovo. Prajem dobrú chuť :)







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára